Dress code w gastronomii – dowiedz się więcej

Prezencja w każdej pracy jest niezwykle istotna, dlatego wiele profesji ma swój ściśle określony dress code. Nie inaczej jest w gastronomii, gdzie konieczne jest dobranie odpowiedniego stroju kelnera do rangi i charakteru lokalu, a także kucharza do jego pozycji na kuchni. Dress code dotyczy również baristów, barmanów i wszystkich innych pracowników gastronomii. Kiedy już zadbamy o zewnętrzne dobre wrażenie, konieczne jest zadbanie o tempo i jakość zamówień, a te wspomaga system POS dla gastronomii. Więcej o dress code w gastronomii w naszym tekście lub pod linkiem: https://gastro.pl/dress-code-w-gastronomii/.

System POS – również związany z dress code

W ramach systemu POS możliwe jest dopasowywanie interfejsu do potrzeb określonego lokalu. Dzięki temu można wprowadzać do systemu określone pozycje w menu, a także je modyfikować. Jedną z nich może być specjalność szefa kuchni. Jeśli ktoś zdecyduje się na to danie zostaje mu ono zaserwowane przez samego szefa kuchni. W takiej sytuacji musi on zadbać o swoją nienaganną prezencję i określony dress code. Musi więc mieć na sobie czysty fartuch, a także czapkę kucharską, z którą nie rozstaje się w trakcie pracy ze względu na rygorystyczne przepisy BHP. Oczywiście, strój kucharza musi być przewiewny, najlepiej wykonany z bawełny oraz lnu. Przynosząc swoje popisowe danie szef kuchni musi wyglądać nienagannie.

Obsługa kelnerska lepsza niż kiedykolwiek

Jak cię widzą tak cię piszą to znane porzekadło, dlatego kelnerzy muszą wyglądać odpowiednio do charakteru lokalu. W kowbojskim bistro mogą mieć na sobie stylizowane stroje, natomiast w eleganckiej restauracji najlepiej, jak mają na sobie czarno-białe eleganckie zestawy ubrań, a także zapaski. W każdym z tych lokali świetnie sprawdza się system POS. Kelnerzy mogą być wpisani w systemie jako użytkownicy i obsługiwać go za pomocą kodu czy też odcisku palca, co jest niewątpliwym zabezpieczeniem. Ponadto mogą odpowiadać na wszystkie potrzeby gości i modyfikować pozycje w menu. Dla tych osób, które preferują potrawy bez wymyślnych sosów, bądź też bez soli to świetne rozwiązanie. Mogą również poprosić o posiłek z ziemniaczkami zamiast frytek. System POS daje bardzo rozbudowane możliwości, a wszystkie modyfikacje są bezpośrednio przekazywane na kuchnię, która dzięki niemu wie co i dla kogo przygotowywać. Obsługa kelnerska musi dbać o swój nienaganny strój zarówno w czasie przyjmowania zamówienia, jak i jego podawania. Schludny strój kelnera świadczy o lokalu. Jeśli jest zmięty, nie mówiąc już o plamach, to taki lokal na wstępie jest gorzej postrzegany, a stojący w kolejce dwa razy zastanowi się nad tym, czy złoży zamówienie czy może wybierze inny lokal. Podobnie bariści i barmani ze względu na charakter swojej pracy muszą dbać o nienaganny dress code. Niezależnie od tego jak rozbudowana jest oferta lokalu dzięki odpowiednim systemom dla gastronomii, zarówno pracownicy, jak i sami właściciele mogą na bieżąco kontrolować stany magazynowe, które również zapisywane są w systemie POS. Restauracja nie może sobie bowiem pozwolić na sytuację, że w godzinach szczytu zabraknie chętnie kupowanych potraw czy napojów.

Nawet najbardziej profesjonalna obsługa nie zrekompensuje braku ulubionych potraw w menu. Dlatego poza dress code i savoir vivre trzeba dbać o to, by wszelkie braki były kontrolowane i na bieżąco uzupełniane, by żaden klient nie poczuł się rozczarowany. Dzięki systemowi POS można to zapewnić. Możliwość modyfikacji menu przez kelnera na prośbę klienta może okazać się strzałem w dziesiątkę, nie tylko dlatego, że klient poczuje się bardziej doceniony, ale może okazać się, że zmodyfikowana pozycja na stałe zagości w menu.

Related posts